Λιμάνι Πειραιά: Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας (ΑΛΥ) – ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Σε συνέχεια της απόφασης της συνέλευσης των αλληλέγγυων της πέτρινης αποθήκης, και οι Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας (ΑΛΥ) δηλώνουμε την αποχώρηση μας από το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι σταματάμε την δράση μας, ούτε ότι διαλυόμαστε. Αντίθετα ανασυγκροτούμαστε για να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε πάντα ανεξάρτητα, ακηδεμόνευτα με άξονες την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη.

Έχοντας εξετάσει πάνω από 600 νυχτερινά περιστατικά τις τελευταίες εβδομάδες και έχοντας στείλει μόνο έναν μικρό αριθμό στα νοσοκομεία για περαιτέρω διερεύνηση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία θεωρούμε ότι φέραμε στο ακέραιο και εις πέρας το έργο που μας αναλογούσε, και όχι μόνο, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Στον χώρο του λιμανιού έδρασαν δυο διαφορετικά και διακριτά παραδείγματα τρόπου οργάνωσης και αντίληψης, όσον αφορά την υγεία, την περίθαλψη και όχι μόνο. Αυτό της ανάθεσης, όπου κρατικοί θεσμοί, ΜΚΟ και λοιποί φορείς που ενώ είχαν και την υλικοτεχνική υποδομή αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό, είτε απλά έκαναν το «καθήκον» τους εργαλειακά ώρες γραφέιου, είτε απλά αδιαφόρησαν και απουσίαζαν ή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πράξη λόγο της γραφειοκρατικής τους αδυναμίας.

Από την άλλη είχαμε το παράδειγμα της αυτοοργάνωσης. Η ΑΛΥ έδρασε διακριτά εντός αυτού. Με ελάχιστα μέσα, υλικοτεχνική υποδομή και λιγοστό αλλά σε καμία περίπτωση αδιάφορο αλληλέγγυο ανθρώπινο δυναμικό, καταφέραμε να στήσουμε γρήγορα, ένα αποτελεσματικό και συνάμα ζεστό ιατρείο εντός του τροχόσπιτου που μας παραχωρήθηκε στην πέτρινη αποθήκη και να καλύψουμε τις βραδινές ώρες όλο το λιμάνι δηλαδή πάνω από 5000 ανθρώπους, χωρίς ωράριο και χωρίς καμία άλλη ανταμοιβή πέρα από το ευχαριστώ που εισπράξαμε από όλους όσους βοηθήσαμε. Σε αυτό βοήθησαν έλληνες και ξένοι λειτουργοί υγείας, μεταφραστές και αλληλέγγυος κόσμος που μας στήριξε σε ότι χρειαστήκαμε από την πρώτη στιγμή.

Το εγχείρημα των ΑΛΥ που είναι μια Αυτοοργανωμένη Συλλογικότητα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτέλεσε ένα διακριτό σημείο αναφοράς που έβαζε πάντα τους θεσμούς προ των ευθυνών τους, ενώ δεν φοβήθηκε πότε να πει τα κακώς κείμενα, αλλά ούτε και αρνήθηκε να βοηθήσει και να συνεργαστεί με τους συναδέλφους στα άλλα ιατρεία του λιμανιού έστω και αν αυτά ήταν κρατικά εποπτευόμενα. Φυσικά όλη αυτή η δράση και η αναγνώριση τόσο από τους πρόσφυγες αλλά όσο και από τους αλληλέγγυους και εθελοντές του λιμανιού δεν άρεσε στους παράγοντες που ήθελαν να ελέγχουν και να κηδεμονεύουν τις προσπάθειες ενσωματώνοντας την αλληλεγγύη κάτω από τον κρατικό μανδύα υπό το ιδεολόγημα της νομιμότητας.

Αφού δεν κατάφεραν να μας δελεάσουν και να μας ενσωματώσουν, στην συνέχεια άρχισαν να μας συκοφαντούν, να μας διαβάλουν και να μας απειλούν. Και όταν δεν έφτασαν αυτά, να μας σαμποτάρουν αρπάζοντας φαρμακευτικό υλικό ή να μας κλέψουν ιατρικό εξοπλισμό μέσα από το κλειδωμένο τροχόσπιτο. Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν μπόρεσε να μας λυγίσει μιας και τα έργα μας ήταν και παραμένουν δυνατότερα από τα λόγια τους.

Με την παρουσία μας οι ΑΛΥ δείξαμε όχι μόνο ότι η αυτοοργάνωση στον χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι δυνατή, αλλά και ότι μπορεί να είναι και αποτελεσματικότερη. Με μια ολοκληρωμένη και απαρτιωτική μεθοδολογία, προσεγγίσαμε τους ανθρώπους συνολικά ως ΒιοΨυχοΚοινωνικές οντότητες, πέρα από το βιολογικό των συμπτωμάτων προσπαθήσαμε να απαλύνουμε και το ψυχικό τραύμα, ενώ στον κοινωνικό τομέα ενδυναμώσαμε την σχέση εμπιστοσύνης δημιουργώντας αίσθημα κοινότητας. Καταφέραμε να δουλέψουμε διεπιστημονικά και ισότιμα μεταξύ μας, ιατροί, νοσηλευτές, μαίες φαρμακοποιοί κοκ, σπάζοντας όσο ήταν αυτό δυνατό το κατεστημένο ιατροκεντρικό μοντέλο.

Δουλέψαμε αποτελεσματικά αναδεικνύοντας ότι ακόμα και χωρίς πόρους ή υλικά μικρές ομάδες με πάθος μπορούν να κάνουν πράγματα που σε αυτές τις κλίμακες φαντάζουν αδιανόητα.

Με βάση τα παραπάνω αποχωρούμε από το λιμάνι αφήνοντας μια ισχυρή παρακαταθήκη και μια διαβεβαίωση ότι τίποτα δεν τελείωσε. Φέρουμε έναν άλλο κόσμο στην καρδιά, χωρίς πολέμους & σύνορα με αλληλεγγύη και ελευθερία. Αυτόν τον κόσμο τον θέλουμε, μπορούμε να τον φτιάξουμε χωρίς ενδιάμεσους, το κάνουμε πράξη, ώστε ιατρεία για τους πρόσφυγες να μην χρειάζονται να υπάρξουν ξανά.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να τα καταφέρουμε.

26/4/2016
Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας
Email: leitourgoi.ugeiasolidarity@gmail.com
Τηλέφωνο: 698 9746726

https://kollectnews.org/2016/04/27/apoxorisi-limani-giatroi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *